Woonzorggroep GVO, een samenwerkingsverband tussen 10 voorzieningen voor ouderenzorg in West-Vlaanderen, blaast 25 kaarsjes uit. Dit zilveren jubileum werd het voorbije jaar uitgebreid gevierd door alle bewoners en medewerkers. Inmiddels is de groep uitgegroeid tot ruim 2.000 bewoners, 1.270 medewerkers en investeerde het de afgelopen periode voor zowat € 200 miljoen in zorg.
De voorbije kwarteeuw groeide de groep uit tot 10 woonzorgcentra in West-Vlaanderen die de krachten bundelden om samen te werken op diverse domeinen. ‘Autonomie in verbondenheid’ gold hierbij als voornaamste leuze van de groep.
Woonzorggroep GVO wil voor haar bewoners en medewerkers een plaats zijn waar men omringd wordt met de beste zorgen, waar deskundigheid van zorg vertaald wordt in aandacht, respect en contact, waar ruimte is voor individuele wensen en talenten.
Op vrijdag 4 oktober 2019 vond een groots feest voor alle 1.270 medewerkers van Woonzorggroep GVO plaats in het Fabriekspand in Roeselare. Naast een feestelijke receptie en walking dinner, werd ook de videoproductie door en voor eigen bewoners en medewerkers voorgesteld. De video is een weerspiegeling van de dankbaarheid voor het werk dat onze medewerkers dagelijks verrichten en levert een positieve bijdrage aan de waarde die onze ouderen kunnen betekenen in de huidige maatschappij met respect voor elk individu.
Sterke evolutie voorbije vijf jaar
Woonzorggroep GVO kende de voorbije vijf jaar een sterke groei, zowel op gebied van medewerkers en bewoners als van investeringen in voornamelijk nieuwbouwcomplexen.
“Dankzij onze sterke profilering op vlak van warme zorg, vonden heel wat nieuwe bewoners hun weg naar één van onze woonzorgcentra”, aldus de heer Bernard Bruggeman, gedelegeerd bestuurder van Woonzorggroep GVO. “We mochten de voorbije jaren 27% meer bewoners verwelkomen. Dat komt omdat we in elk van onze voorzieningen een breed scala aan diensten aanbieden die inspelen op onze filosofie om eerst en vooral te luisteren naar wat ouderen nodig hebben. Pas als we weten wat de noden zijn, kunnen we een zorgvoorstel op maat uitwerken. Dat kan residentieel in ons woonzorgcentrum of in onze assistentiewoningen zijn, maar evengoed bieden we thuis ondersteuning aan of biedt het dagverzorgingscentrum een oplossing. Mede dankzij de gedeelde expertise tussen onze voorzieningen onderling én de samenwerking met diverse partners zoals het OCMW en de gemeente, kunnen we deze ‘zorg op maat’ aanpak steeds verder uitbreiden en optimaliseren.”
“Omdat zorg geen zorg hoeft te zijn”, dat is ons DNA, dat is de kern van het verhaal van GVO
Deze nieuwe baseline van Woonzorggroep GVO (“Omdat zorg geen zorg hoeft te zijn”) wordt in beeld en muziek vertaald in de video die door en voor bewoners en medewerkers van Woonzorggroep GVO, op het uptempo nummer van Kalkbrenner werd opgenomen.
“GVO wil, net zoals ouderenzorg dit kan, verrassend uit de hoek komen”, licht Tomas Lambrecht, Operationeel Manager van Woonzorggroep GVO, het concept van de productie toe. “Op een feest wordt er gedanst en dit is op ons zilveren jubileum niet anders! Dat dit dansfeest op muziek van Kalkbrenner was, heeft zoveel losgemaakt bij onze bewoners. Het daagde hen uit om open te staan voor een andere leefwereld, voor een andere muzieksmaak. Het was fantastisch om hen, sommigen na wat aanmoediging, te zien genieten van de dans en het gezelschap. Ook de intense voorbereiding door onze medewerkers die eraan voorafging, werd prachtig in beeld gebracht. De dankbaarheid van de bewoners voor het werk dat onze medewerkers dagelijks verrichten, is grenzeloos. Deze video kan zo ongetwijfeld een positieve bijdrage leveren aan de beeldvorming over de sector.”
Innovatief medewerkersbeleid
Omdat gastvrijheid zich ook vertaalt naar een dito medewerkersbeleid, heeft Woonzorggroep GVO sinds 2015 een belangrijk veranderingsproces in gang gezet waarbij de groep zich herpositioneert van een aanbod-gestuurde naar een cliëntgeoriënteerde organisatie. Deze herpositionering werd in 2018 bekroond met de Liantis Award 2018 voor Personeelsbeleid.
Daarnaast evolueerde ook het aantal medewerkers in stijgende lijn. “We mogen trots zijn dat, mede door de uitbreiding van de groep, het aantal medewerkers de voorbije 5 jaar met meer dan 46% gestegen is, ondanks de competitieve markt waarin de zorgsector zich bevindt”, geeft Inge Bultinck, HR-manager van Woonzorggroep GVO mee. “De warme thuis die onze bewoners in onze woonhuizen vinden, wordt ook vertaald op de werkvloer. Openheid, onderling respect en het stimuleren van persoonlijke groei zijn kernwaarden waardoor onze medewerkers zich gedragen voelen in hun dagelijkse taken.”
200 miljoen euro nieuwbouw- en renovatieprojecten
De voorbije jaren investeerde Woonzorggroep GVO al voor 145 miljoen euro in uitdagende nieuwbouw- en renovatieprojecten.
Sinds 2014 verhuisde Sint Elisabeth naar een nieuwbouw in centrum Oostende – de gloednieuwe assistentiewoningen Coost worden op korte termijn opgeleverd; ook de bewoners en medewerkers van Amphora in Wingene, Het Kloosterhof in Wakken, Maria ter Ruste in Zwevezele, Sint Vincentius in Kortrijk, Zorg en Welzijn in Zedelgem konden de afgelopen jaren hun intrek nemen in een gloednieuwe site.
Het afgelopen jaar werden de eerste bewoners verwelkomd in nieuwe assistentiewoningen van Sint Vincentius in Kortrijk (De Wijngaard), Amphora in Wingene (Villa Amphora) en Sint Jozef in Moorsele (Ter Cauchie).
Vanaf november 2019 zal het nieuwe woonzorgcentrum van Sint Vincentius – De Zonnewende in Meulebeke in gebruik genomen worden.
Verder staat er ook de nieuwbouw voor de kantoren van Woonzorggroep GVO in Kortrijk op de planning en twee nieuwe woonzorgcentra in Tielt en Wakken, goed voor een investering van € 55 miljoen.